29 Ekim 2010 Cuma

TEKNECİK KÖYÜ

Canlı kaynaklardan aldığımız bilgilere göre,Teknecik köyünün kurulduğu mekân ve çevresi, 1800’lü yılların başında Gilindire’nin (Aydıncık) zenginlerinden Panguduz'a aitmiş. O yıllarda Alanya taraflarından gelip Gülnar yöresine yerleşen Yörük beyleri bıkmış muhtarlık yapmaktan. Toplantı yapıp, çıra ve püse işiyle de uğraşan Yörük Ali’yi muhtar yapmak istemişler. Ali fakirliğini ileri sürerek kabul etmemiş. Ona yardım edip, ekonomik yönden güçlendirmişler sonra da muhtar seçmişler.
Hem varlıklı hem de muhtar olan Ali, Panguduz ağanın kızı Ebide ile evlenmiş. Panguduz da, Teknecik ve yöresindeki arazilerini damadı Ali’ye bağışlamış.
Ali ve Ebide’den olma Hacı Ali, Anamur aşiretleriyle yurt kavgasına tutuşmuş ve onları Bel Kuyu’dan çıkarmış. Aşiretlerden birinin lideri, Hacı Ali için, “Bu ağa çok azgın” demiş. Bu yüzden Hacı Ali Ağa’ya “azgın” lakabı takılmış.
Bugün Aydıncık nüfusuna kayıtlı soyadları “Azgın” ya da “Azgınoğlu” olanlar bu sülaleden gelmektedir.
Azgın Ağa Hacı Ali’nin oğlu Mehmet Ali Efendi (1859-1948) 1930’lu yıllarda muhtarmış ve Ağanın Bağı’nda oturuyormuş. Okul da oradaymış. Bir gün müfettiş gelmiş. Muhtar Azgınoğlu Mehmet Ai Efendi'nin evinde kalıyormuş. İçilen sarnıç suyunda kurt görmüş. Okulun kapatılması konusunda da bir rapor hazırlama niyetindeymiş. Pembecik’e teftişe giderken Teknecik’teki temiz sudan içen müfettiş, refakatçısına, “ Muhtara selam söyle, okulu buraya taşırsa,  okulun kapatılması için tutacağım rapordan vazgeçerim,” demiş.
Okulu oraya taşımak için, Ömer Ali Azgın ve diğer komşular Teknecik’e ev yapmaya başlamışlar (1938) .
Daha sonra Yeniyörük muhtarlık seçiminde, Ömer Ali kazanmasına rağmen diğer aday Ahmet Ali muhtar seçilmiş. Bunun üzerine 1954 yılında Yeniyörük’ten ayrılarak Teknecik Köyü’nü kurmuşlar. İlk muhtar da Ali Rıza Azgın olmuş. O da 60’lı yılların başında köye cami yapmış. Caminin yanındaki okul da Ali Rıza Azgın’ın muhtarlığı döneminde inşa edilmiş.
Rum yapı ustası Toma tarafından yapıldığı söylenen çeşmenin önünde, köydeki hayvanların sulanmasına olanak sağlayan, ağaçların oyulması suretiyle yapılmış ve uç uca eklenmiş tekneler bulunduğu için köye Teknecik adı verilmiş.
Teknecik, Aydıncık’a 25 km. uzaklıkta olup, nüfusu 1990 sayımına göre 59, 1997 sayımına göre 41, 2000 sayımına göre ise 61dir. Rakım 750 metre civarındadır.
Köylüler artık orada kalmayıp ilçe merkezine, ticaretle uğraşmak ya da seralarda çalışmak üzere iniyorlar. Ancak tarım ve hayvancılıkla geçinen 3-5 ev kışı Teknecik’te geçirmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder